Nieuws PKV Muntendam e.o.

Hokkenbezoek 2018

Hokkenbezoek 2018

In de uitnodiging voor het hokkenbezoek schreef Aaltinus Timmer dat hij hoopte dat de weergoden op deze dag ons goed gezind zouden zijn.

Zijn hoop werd door de goden ingewilligd, het was een perfecte dag voor een hokkenbezoek aan de leden van de kleindierenvereniging uit Beilen.

Rond 09.15 uur vertrokken wij met 24 personen vanaf de carpool bij Meeden richting Beilen. Doordat de N33 deels was gestremd, kregen wij een toeristische tour door het mooie Drenthe via de dorpen Elp, Zwigelte, Borger, Schoonlo, Klatering. Wij kwamen rond 10.00 uur aan bij ons eerste bezoekadres.

Dhr. Briggeman woont aan de Schapendrift te Beilen in een prachtige seniorenhoekwoning. Qua ruimte een perfecte plek. Wij werden door dhr. Briggeman hartelijk ontvangen, de koffie en koek stond al klaar om genuttigd te worden. Dhr. Briggeman fokt vanaf 1985 patrijskleurige Leghorns, tussendoor heeft hij nog Groninger Meeuwen in het hok gehad, maar dit bleek geen geschikt ras voor hem te zijn. Dhr. Briggeman heeft beschikking over een hok met 4 afdelingen. Hij fokt jaarlijks met drie foktomen zo`n 40 kuikens, dit vindt hij genoeg. Er wordt al vroeg geselecteerd, zodra de kammen namelijk goed zichtbaar zijn, begint de selectie op aantal kampunten en de vorm van de kam. Vervolgens laat hij de overgebleven dieren uitgroeien en begint de selectie op kleur en pepering bij de hennen. Dat dhr. Briggeman geen onverdienstelijke fokker is, bleek uit de gewonnen prijzen. Afgelopen jaar won hij met een van zijn dieren de Midden Drenthe show.

Na nog rond gewandeld te hebben in de mooie tuin van dhr. Briggeman verlaat de stoet deze fokker op weg naar het volgende adres.

Foto`s

Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek

Dierenweide Stroomdal

De vlaggen en versiering hingen feestelijk rond het clubgebouw, dus ook hier een hartelijk ontvangst te merken. Door de vrijwilligers van deze dierenweide werden wij getrakteerd op koffie en cake en kregen wij van de voorzitter van deze stichting een uitgebreide lezing over het tot stand komen van deze stichting. De stichting is in 2015 opgericht, nadat de gemeente kenbaar had gemaakt om financiële reden afstand te willen doen van de dierenweide. Het bestuur bestaat uit 7 leden in de leeftijdscategorie van 17 tot 65 jaar. In 2016 is er contact gezocht met de plaatselijke kleindiervereniging om een samenwerkingsverband aan te gaan. Kinderen die interesse hadden om een dier te verzorgen en groot te brengen , mochten een ras uitzoeken die zij leuk vonden, de leden van de vereniging benaderden fokkers van het ras of deze dieren beschikbaar wilden stellen voor dit project. De kinderen hebben vervolgens de dieren grootgebracht en dagelijks verzorgd. De grote dag voor hen was de keuringsdag van de Midden Drenthe show. Daar zouden hun dieren door bevoegde keurmeesters worden gekeurd en worden voorzien van een predicaat. Inmiddels zijn er zo`n 70 kinderen actief bezig met het verzorgen en fokken van dieren. Ook dit wordt begeleid door leden van de vereniging en er worden daarnaast door de leden lezingen en lessen georganiseerd over wat er bij het houden van dieren komt te kijken. Duidelijk werd gesteld dat de verantwoording bij de kinderen ligt, zij bepalen wat er gebeurt. De naastgelegen school wordt nauw betrokken bij de boerderij. Klassen brengen een bezoekje aan het park, wat natuurlijk weer enthousiaste deelnemers oplevert. Ook een aangrenzend seniorenflat speelt een rol, een volkstuinencomplex die bij de flat hoort wordt nu door de kinderen onderhouden. Er wordt groente gekweekt, voederbieten en wortelen zijn er voor de dieren. Toekomstplannen zijn er volop, het is de bedoeling dat een paar kinderen een opleiding tot imker gaan volgen, zodat er een bijenvolk gehuisvest kan worden. Daarnaast heeft de plaatselijke postduivenvereniging inmiddels contact gezocht om ook de hobby van wedstrijdduiven onder de aandacht van de jeugd te brengen. Na deze zeer interessante lezing kreeg de groep een rondleiding van twee zeventienjarige enthousiastelingen over het park.

Natuurlijk was er nog veel meer te zien en te vertellen, maar ons schema liet het niet toe, waardoor wij om twaalf uur afscheid moesten nemen van de vrijwilligers en jeugd van de kinderboerderij.

Hulde aan dit fantastische project,

Foto`s

Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek

Om twaalf uur was er een lunch geregeld bij de plaatselijke snackbar, waar wij even bij konden tanken van het indrukwekkend ochtendprogramma.

Rond 13.30 uur stonden wij op de stoep bij Fernando Lubbing. Een jongeman van 25 jaar die gezamenlijk met zijn ouders zeer actief zijn in het fokken van Nederlandse hangoordwergen. Fernando zijn eerste konijn kreeg hij van zijn ouders op zesjarige leeftijd, ook zijn broer kreeg een konijn. Achteraf bleek dit een ram en voedster te zijn, en u raadt het al; het fokken was begonnen. Fernando werd als jeugdlid ingeschreven bij de plaatselijke vereniging en begon serieus te fokken, hierin bijgestaan door zijn ouders. Het eerste ras dat in zijn hokken kwam waren Franse hangoren, maar dit ras bleef niet lang in de hokken want Fernando bleek allergisch te zijn voor deze konijnen(haarstuctuur) vervolgens werden er Triantha konijnen aangeschaft, maar dit ras bleek zeer onrustig te zijn. Uiteindelijk werd er gekozen voor de hangoordwergen. Fernando woont nu op zich zelf aan de Tulpenstraat in een rijtjeswoning. In en achter de opbergruimte van deze woning heeft hij keurige hokken gebouwd en in de toekomst wordt een duivenhok omgebouwd tot konijnenflat. Tevens zijn er nog een aantal dieren bij zijn ouders gehuisvest. Fernando fokt hangoordwergen in de kleuren blauw, blauwbont, sepia, wit, middenblauw marter, volgens de kenners in ons midden geen eenvoudige kleuren, maar diezelfde kenners waren het er over eens dat wij nog veel van deze jonge fokker gaan horen.

Foto`s

Hokkenbezoek
Hokkenbezoek

Het volgend bezoekadres was aan de Beilervaart bij de familie Klein. De familie Klein houdt er een kleine dierentuin op na, prachtige kraanvogels, witte en blauwe pauwen met jongen, vele soorten watervogels, verschillende soorten fazanten, Thuringer vleugelduiven, Amrocks, Hollander konijnen in de kleuren oranje en driekleur en heel aandoenlijk waren de zwarthalszwanen met 4 kuikens. Voor ieder iets interessants bij deze liefhebbers. Dezen vertelden vol passie over het verzorgen van hun dieren. Na een hartelijk afscheid op naar ons laatste adres van deze nu al geslaagde dag.

Foto`s 4

Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek

Marleen en Kees Verkolf waren de laatste fokkers aan wie wij een bezoek zouden brengen.

Kees stond ons al op te wachten bij hun schitterend gelegen boerderij aan de Emelangen. Van Kees en Marleen kregen we een prachtige rondleiding over hun "landgoed" de tour begon bij de zwartbless schapen, dit is de hobby van Marleen,, sprak Kees. Prachtige stamboek schapen waren te zien, tevens nauwkeurig gefokt. Marleen vertelde dat niet én van hun schapen in de handel kwam. Er is genoeg vraag naar hun schapen en naar schapen, die niet worden ingezet voor de fok, worden geslacht bij de plaatselijke slager voor eigen gebruik, maar ook is er veel vraag naar hun kwaliteitsvlees. Het perceel van 6,5 hectare wordt omringd door zelf aangeplante struwelen ingezaaide bloemmengsel. Dit om de vlinder en bijenbestand op peil te houden. Het bewerken van het land gebeurt op ecologische wijze. Inmiddels waren wij aangekomen bij een perceel, waarop acht prachtige zwarte shetlander pony`s liepen, én ruin en zeven merries. Er werd bewust niet meer met de pony`s gefokt. De reden hiervoor is dat handel in de pony`s zeer slecht is. De pony`s mochten én keer per dag de weide in om te grazen om vervolgens weer naar een perceel te gaan, dar schraler is. Dit om hoefbevanging tegen te gaan. Op de terugtocht naar de boerderij kwamen wij nog drie bonte landgeiten tegen van de melk. Van deze dieren maakt Marleen hun eigen kaas. Teruggekomen bij de stal konden wij genieten van een immense volière met Neurenberger Bagade duiven, wij hebben ze niet geteld, maar er was een ontzettend groot aantal te zien. Indrukwekkende dieren met hun grote kromme snavel. Volgens Kees zijn er nog 5 fokkers actief in het fokken van deze duiven. Kees exporteert de duiven over de gehele wereld. Zijn fokschema is zeer nauwkeurig. Dieren zijn voor minder dan 3% verwant van elkaar, inteelt wil hij niet in zijn stam. Er wordt gebruik gemaakt van een ander ras, binnen vijf jaar heeft hij de Neurenberger Bagadet weer raszuiver en zijn genenbank is weer verbreed. Op het erf liepen nog een aantal prachtige Welsumers en vlogen er rond de boerderij een kolonie vinkduiven, die gehuisvest waren in een prachtig gevelhok. Na al dit moois te hebben aanschouwd en voorzien te zijn van een pakkend commentaar van Kees zetelden wij ons in de tuin om te genieten van de aangeboden drankjes en hapjes. Rond 18.00 uur namen wij afscheid van Kees en Marleen en konden wij weer terugzien op een zeer geslaagde dag.

Vereniging Beilen, bedankt voor deze gastvrije dag.

Foto`s

Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek
Hokkenbezoek



Sponsoren PKV

JW BOUW

Boven Oosterdiep 125C
9641 JP Veendam
Tel.: 06-12712693
E-mail: info@jwbouw.nl


nedmag
Sponser van de Midden Groningen show 2022

nam