Nieuws PKV Muntendam e.o.

Hokkenbezoek 2013

Dit jaar betrof de gezamelijke activiteit van de vereningen Fivelingo, WPKC en Muntendam e.o, een hokkenbezoek op zaterdag 15 juni jl. Ook dit jaar werden weer fokkers bezocht die hun deuren openden om zo de hobby goed te kunnen bewonderen. Spijtig voor de konijnenfokkers onder ons waren de bezoeken dit jaar alleen aan fokkers van kippen, duiven en kwartels waarbij bij één fokker nog een enkel konijntje werd waar genomen. Maar als konijnenfokker gaat mijn belangstelling ook zeker uit naar de gevederde dieren. De dag startte net als vorig jaar bij Jonny Wever te Meeden waar we werden verwelkomd met koffie en cake. Een zo stralende dag als vorig jaar zat er niet in maar al met al was het toch geen slechte dag qua weer. Na de koffie werd gang gemaakt naar Bellingwolde waar we bij de familie Brink te gast waren om een geweldige tuin vol barnevelders te kunnen bekijken. Eenmaal langs de groentetuin kwam je in een zeer diepe tuin waar de kippen alle ruimte hadden om vrij los te lopen. En zeg nou zelf een tuin vol scharrelde kippen is toch een prachtig aangezicht?



Na dit bezoek bleven we in Bellingwolde. We gingen naar de familie Hoppen. Ook hier waren barnevelders te zien. Mooie uitloop-rennen met bomen voor de benodigde schaduw tijdens warme dagen.



Inmiddels was het tijd geworden om aan de inwendige mens te denken. In de schuur stonden tafels klaar met voldoende gesmeerde bolletjes. Verder was er soep en melk en karnemelk. En ieder geval de tijd om met je buurman of buurvrouw te kunnen praten.



Na de lunch werd het hokkenbezoek voortgezet in Scheemda bij de familie Niemeijer. Tijdens de rit hier naar toe gingen de hemelsluizen open en kwam er een beste bui naar beneden. Eenmaal aangekomen werd het al snel weer droog. Hier waren duiven en hoenders te zien. Onder de duiven was een bijzonder ras waarbij het fokken van nageslacht nogal wat hulp en aandacht van de fokker voor nodig was.



Hoewel het niets met kleindieren te maken heeft was een bezoek aan de paardenmelkerij te Wirdum een leuke afwisseling tijdens de dag. Deze paardenmelkerij had net die dag open huis. Je kon zien hoe de paarden (haflingers) gemolken werden en er werd uitleg gegeven over de eigenschappen van paardenmelk en de mogelijkheden van gebruik. Wist u dat paardenmelk zelf als medicijn kan worden gebruikt tegen verschillende kwalen? Vanwege de open dag waren er op het terrein ook verschillende andere kraampjes te vinden.



Na Wirdum werd Appingedam als laatste plaats aangedaan. Eerst naar familie van der Deen om tenslotte te eindigen bij de familie Scholte. Bij fokker van der Deen kreeg je de indruk van een boerenbedrijvigheid gelet op de schuur en alle dieren die daar rondliepen/zwommen/vlogen. Naast paarden, pony's, schapen, geiten en koi-karpers, waren de hoenders ook ruim vertegenwoordigd. Hier werd het ras Brahma gefokt. Zowel in kriel als de grote exemplaren.



Het hokkenbezoek eindigde net als vorig jaar bij de familie Scholte. Hier werden we weer getrakteerd op een heerlijk buffet. Dit keer zaten we onder dak. Nadat een ieder zich te goed had gedaan aan de verschillende gerechten zocht een ieder langzamerhand zijn eigen hok weer op.



Ook dit jaar was weer veel te bekijken waarvoor dank aan de fokkers die ons de mogelijkheid gaven een kijkje in hun 'hokken' te gunnen.

Abel Schut



Sponsoren PKV

JW BOUW

Boven Oosterdiep 125C
9641 JP Veendam
Tel.: 06-12712693
E-mail: info@jwbouw.nl


nedmag
Sponser van de Midden Groningen show 2022

nam