Dodelijk konijnenvirus duikt op in Nederland

Bron: Algemeen Dagblad

Tientallen konijnen zijn de afgelopen weken gestorven als gevolg van een infectie door een nieuw virus. Vooral in het Rijk van Nijmegen, Utrecht en Groningen waart het virus rond, maar ook uit de rest van Nederland komen meldingen, volgens de beroepsorganisatie van dierenartsen KNMvD woensdag.

Tips voor konijnenbezitters

  • Ruimtes waar mogelijke besmette konijnen zijn geweest, moeten grondig gereinigd en gedesinfecteerd worden.
  • Voer geen (vers) gras of groente van buiten (moestuin) aan uw konijn. Kijk ook uit met het voeren van hooi of kuilvoer waarvan u vermoedt dat wilde konijnen er bij kunnen zijn gekomen.
  • Goede (hand)hygiëne is belangrijk om verspreiding van het virus te beperken; was uw handen extra goed vóór en na het voeren en verzorgen van uw konijn.
  • Pas op met besmette konijnenveldjes (besmet met urine van wilde konijnen). Via uw schoeisel kan het virus verspreid worden.
  • Houdt u uw konijnen binnen? Wissel van van schoeisel bij het naar binnen gaan. Houdt u uw konijnen buiten, bijvoorbeeld in een ren in de tuin? Dan kunt u daar het beste andere schoenen dragen dan dat u op straat draagt.
  • Meld dode konijnen bij het Dutch Wildlife Health Centre. Het virus treft zowel tamme als wilde konijnen. Een ziek konijn is soms benauwd en heeft bloedingen, maar vaak is er niets te zien. Binnen 24 tot 48 uur gaat het dier dood. Onder de dode dieren zijn huiskonijnen gevonden die preventief waren gevaccineerd tegen het RHD-virus. Aannemelijk is dat er een nieuwe variant is opgedoken, zeggen de dierenartsen.

Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een variant op het Viral (Rabbit) Hemorrhagic Disease, legt dierenarts Peter Klaver uit. Hij is in zijn praktijk nog geen konijnen tegengekomen die aan dit nieuwe virus zijn bezweken. "Maar het lijkt op een zeer besmettelijk virus. Anders dan bijvoorbeeld de andere bekende konijnenziekte myxomatose die door muggen wordt verspreid, gaat het hier om een ziekte die via bloed en ontlasting wordt overgedragen."

Schuur

Dierenarts Klaver roept konijneneigenaren die hun dier buiten hebben lopen om toch een inenting tegen de ziekte te overwegen. "Het is net iets als de griepprik: je kan nog wel steeds griep krijgen, maar je lijf heeft wel een boost gekregen om het virus aan te pakken." Ook is het verstandig om even uit de buurt van andere konijnen te blijven, zeker als bekend is dat de knaagdieren het virus onder de leden hebben. "Buitenkonijnen kunnen wellicht tijdelijk in een schuurtje worden ondergebracht. Dat maakt de kans op besmetting ietsjes kleiner."



Sponsoren PKV

JW BOUW

Boven Oosterdiep 125C
9641 JP Veendam
Tel.: 06-12712693
E-mail: info@jwbouw.nl


nedmag
Sponser van de Midden Groningen show 2022

nam