Geschiedenis PKV Muntendam e.o.

Al ver voor de oprichting van onze vereniging waren mensen veelal uit noodzaak, in het bezit van huisdieren. In 1926 vond een aantal mensen in Muntendam de tijd rijp om een vereniging op te richten, met als doel: de bevordering van de fokkerij van hoenders, konijnen, sierduiven, cavia‘s, siervogels, watervogels en andere kleindieren. Het fokken van rasdieren alleen om het mooie, was niet weggelegd voor de gewone man. Deze wist echter wel het nuttige met het aangename te verenigen, waardoor er goede legkippen, vleeskonijnen en vleesduiven gefokt werden, welke toch mooi waren om te zien.
Hierdoor bleek het mogelijk tentoonstellingen te organiseren welke een verscheidenheid van 70 verschillende rassen in meer dan 100 kleurslagen kon tonen. Met de toename van de welvaart bleken ook de mogelijkheden van de sportfok toe te nemen. Er zijn nu vele rassen en kleurslagen in alle diergroepen.

De Pluimvee- en Konijnenvereniging Muntendam en Omstreken organiseerde jaarlijks in de vooroorlogse jaren een grote tentoonstelling in café De Welvaart. De toenmalige burgemeester R. Es. Torringa was voorzitter van de vereniging. De andere bestuursleden staan op de foto.
Vlnr: Sj. Bos, Joh. Hofman, P. Sneeuw, R. Schenkel, J. Wollerich en H. Hartman.

Bron: Muntendam door de jaren heen en ... wat verdween. Historisch fotoboek.

Oprichters van de PKv Muntendam e.o.